Bosih nog naokrog! Za trenutek se ustavi in pomisli na naslednje dejstvo: poletne počitnice in oddih od šole. Prisluhni, kako zazveni. Če morda še nimaš zaključenih vseh obveznosti, zdrži še malo in tudi zate bodo kmalu tukaj prosti dnevi. Počitnice vsi potrebujemo. Takrat se ne ženemo, oddahnemo si, zajamemo sapo. Da človek počiva, se notranje polni in umiri, ne potrebuje gore denarja in potovanj čez oceane. Počitek se dogaja v tebi. Niti ni treba, da imaš velike načrte. Ni se ti treba gnati za objavami, ki bi drugim sporočale o tem, kako dobro ti gre. Največ šteje tvoje doživetje, tvoja izkušnja. Morda se ti zgodi nekaj druženja, športa, kopanja, kuhanja, kakšen izlet, taborjenje, pomoč domačim, počitniško delo …? Pa noro dobre zgodbe s knjigo v naročju … nekje v prijetni senci? Trenutki sreče! Na pragu počitnic ti želimo, naj bodo brezskrbne, sproščene in zate varne – tudi glede kopanja, zaščite pred soncem in priprave hrane. Verjemi, prav vsako počitniško jutro je lahko nekaj posebnega. To je samo tvoj počitniški dan.

 

Spomni se na zaščito pred soncem …

Tudi tebe razveselijo sončni dnevi? Žal pa ima sonce poleg koristnih tudi škodljive učinke. Soncu nismo izpostavljeni le na obali ali odprtem bazenu, ampak tudi pri naših vsakodnevnih opravilih in aktivnostih na prostem (pri kolesarjenju ali hoji, rekreaciji na prostem, druženju s prijatelji, na pikniku, pri delu na vrtu itd.). Seznani se s priporočili o zaščiti – koristila ti bodo vse življenje.

Več

 

Ko se kopaš v naravi, izbiraj nadzorovana kopališča

Kadar se odločaš za kopanje v naravi, izberi tiste odseke rek, jezer in morja, na katerih je kopalna voda nadzorovana. Kopanje na nenadzorovanih površinskih vodah odsvetujemo, saj se lahko okužiš s povzročitelji različnih črevesnih in drugih nalezljivih bolezni. Nujno: ne skači v vodo, če nisi prepričan/a o njeni globini. Odgovorno: ne podcenjuj moči narave in ne precenjuj svojih sposobnosti.

Več o priporočilih za varno kopanje

 

Preveri, ali pravilno skrbiš za svojo kožo

Veš, kako se zaščititi pred škodljivimi vplivi sonca? Izpolni anonimno anketo in prejel/a boš individualna priporočila s tebi prilagojenimi nasveti.
Izvedel/a boš tudi, kakšen fototip kože imaš.

Anketa

 

#Strokovnjak priporoča

Počitnice so tu – zanimive dogodivščine, tudi delo, a predvsem več prostega časa – mi pa smo zate pripravili nekaj priporočil. Se veseliš kopanja in plavanja? V naravi ti priporočamo kopanje le v urejenih kopališčih oziroma v kopalnih vodah, ki jih nadzorujejo. Upoštevaj, da je sonce poleti zelo močno, zaščiti se! Verjetno veš, da zdrave zagorelosti ni. Med počitnicami se lahko bolj posvetiš tudi prehrani. Tvoji obroki naj bodo lažji, jej večkrat na dan. Še zlasti sadje in zelenjava zelo prijata. Popij dovolj tekočine – hladna voda iz pipe je odlična! Da se nam zabava in druženje na pikniku ne bi končala s slabostjo, krči v trebuhu, z bruhanjem in drisko, pa moramo upoštevati higienske napotke pri pripravi hrane. Med počitnicami vsekakor poskrbi tudi za dobro spanje,« svetuje Majda Pohar, dr. med., specialistka higiene, iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
 
 
Vir: e-mesečnik za mlade iz programa To sem jaz
Dostopnost